Nagymozgások fejlődése óvodás korban
2020. november 10. írta: K.TakácsOrsi

Nagymozgások fejlődése óvodás korban

3 évesen bekerül gyermekedet az oviba. Elkezdődik életének egy új szakasza, ahol rengeteg mozgás és fejlődés várja. Mutatom is, hogy mik ezek a mozgások, képességek és mivel lehet segíteni a fejlődésüket.

Engedjetek meg hogy idézzek Miriam Stopperd Mit tud a gyerek? Játékos képességvizsgálatok című könyvéből.

“E két év alatt a gyermek megtanul váltott lábbal lépcsőzni,
egyensúlyérzéke, teste fölötti önkontrollja magas szintre fejlődik.”

Az óvodás korban 3 fő területen vehetsz észre komoly változásokat. Ezek a testalkat, az idegrendszer és a képességek területe. És mire vége az óvodás létnek iskolaéretté válik ezek tulajdonságok fejélődése révén.

Nézzük meg külön-külön mi is történik:

Testalkat

Amikor gyerkőcöd oviba kerül, még babás, pocakos, kis kerekded formájú, mire azonban az 5-6 éves kort eléri szemmel láthatóan megváltozik: végtagjai megnyúlnak, kezd izmosodni, kivállasodik, így eddigi hengeres alakja kezd eltűnni. Egyre inkább felnőttre emlékeztet megjelenése. Mivel csontozata ebben a  korban még rugalmas, hajlékony, kerülni kell az egyoldalú izom- és csontcsoportot terhelő mozgást. Továbbá a medencecsontok sem nőttek még teljesen össze, így a nehéz táskák cipelését is hanyagolni érdemes.

 

Idegrendszer

Ebben a korban hihetetlen gyorsan érik gyermeked idegrendszere. Gyorsan tanul, de a tanultak megtartásához sokat kell gyakorolnia. Sokszor olyan, mint egy búgócsiga, folyton pörög, zsizsik módjára izeg-mozog. Ez nem rosszaság, csak az idegrendszeri érés következménye. Az idő előrehaladtával lenyugszik, higgadtabbá válik. Az óvodás években eleinte észrevehető a “serkentő” időszak, amikor a fent említett “búgócsiga” üzemmódban van, pörög a gyerek, állandóan fut szalad. Majd iskolához közelítve, megjelennek a gátlások is, melyek segítik az önkontroll megtartását és fékezni tudja mozgásigényét. (Meg tud ülni a fenekén.)

 

Képességek

Gyermeked mozgásában megjelennek az első kombinációk és mozgásvariációk. Minél többet és hosszabb ideig gyakorol, annál tökéletesebb, és pontosabb lesz mozgása. Két fő képesség fejlődik megfelelő körülmények között: kondíció és koordináció. Ha nincs megfelelő minőségű és mennyiségű mozgás ezek fejlődése elmarad. Jó módszer az óvodástorna, ahol a kondíció vagyis az állóképesség és a mozgáskoordináció vagyis a mozgás tudatos irányítása remekül fejleszthető.

A továbbiakban ezekről a mozgásformákról lesz szó.

Akár oviban, akár otthon van gyermeked mindenféleképpen biztosítani kell a rendszeres és sokoldalú mozgást.

Mászás

Ovis gyereked számára a mászás a világ legjobb elfoglaltsága. Gyors, egyszerű és még szórakoztató is. És a földön levő játékok legpraktikusabb elérése mászással történik. Mi segíti a fejlődést?

  • játszószőnyegen
  • bordásfalon
  • kötélen
  • akadálypályán.

A lényeg hogy mászhasson. 5 éves kora után ugrás szerűen változik a mászási ügyessége, gyorsasága. Szemmel láthatóan nagy változás áll be. Mindezek mellett lemozogja a felesleges energiáit is, így képes másra is koncentrálni, hiszen nem azt lesi, mikor mozdulhatna meg végre.

Járás

Itt is 5 éves korban következik be a nagy változás. Ugyanis teljesen elhagyják a kicsikre jellemző tipegő mozgást és felváltja azt a sarok-talp-lábujj mozdulat. A 4 évesek általában váltott lábbal mennek fel lépcsőn, lefelé viszont mellélépéssel és lassabban haladnak. A 3-4 évesek kb 30 cm magas akadályt lépnek át, mire 5-6 éves lesz ez már 50cm magas is lehet. Elegendő gyakorlás után gyermeked képes lesz a magasabb akadályokat átugrani.

Futás

Itt a lépések hossza nő, gyakorisága csökken. A fiúk általában megelőzik a lányokat a fejlődés ezen részén. A 3-4 évesekre jellemző topogó (trappoló) lábmozgás és az egyensúlyozásért kitartott karok eltűnnek, inkább már a test mellett mozognak a futás ütemére. Jó gyakorlás lehet a futóverseny esetleg akadálypályán való ügyességi futás.

Ugrás

Csak akkor tud fejlődni, ha eleget gyakorolja. Segítik  a fejlődést:

  • ugróiskola
  • helyből és neki futásból ugrás
  • akadálypálya.

Dobás

Az óvodás kor elején még az egykezes, karból történő dobás a jellemző. 5-6 éves korra ez átalakul, már két kézzel teljes testből dobnak a gyereke. Tehát a törzs egyre nagyobb szerepet kap. Ami segít:

  • célba dobó játékok
  • messze, távolba való dobás
  • vagy épp közelre

Elkapás

Már 3 évesen is jellemző, hogy nem magukhoz ölelve fogják meg a hozzájuk dobott labdát. Igyekeznek egymás felé néző tenyérrel megfogni azt.

Húzás, tolás, függeszkedés, forgás, gurulás, egyensúlyozás

Ezek elsajátításához az akadálypályák a legalkalmasabbak.

Továbbá vigyük a játszótérre, ahol a mászókák rengeteget lehetőséget nyújtanak a fejlődéshez.

További lehetőségek:

  • tánc
  • különböző torna lehetőségek
  • sport minden fajtája, amihez kedve van a gyermekednek.

És így a végére egy kis adalék a mozgásfejlődés zavarairól:

Az ovisok között leggyakrabban előforduló mozgásfejlődési zavar:

  • hipermobilitás (túlmozgékonyság)
  • mozgásgátoltság

Előbbi ‘tünetei”: gyors kapkodó, céltalan mozgások, fejletlen kézügyesség, finommotorika. Gyakran figyelhető meg beszédfejletlenség. Sokszor szociális ártalmakra vezethető vissza: szorongás, elhanyagoltság.

mozgásgátoltság ezeknek az ellenkezője. Bátortalan, nem mer cselekedni. Valószínűleg itt is a szociális ártalmak a kiváltó okok. Mivel ezért nehezen tud kapcsolatot teremteni még jobban bezárkózik és így még jobban visszamarad mozgásfejlődése.

Ebből az összefoglalóból is remekül látható mennyire összefügg a mozgás a többi képességgel, tulajdonsággal. Ezért is nagyon fontos, hogy a gyerekek sokat mozogjanak és minél kevesebbet üljenek egy helyben. Azt szoktam mondani hogy a kicsiknek a futkosás és rohangálás a dolguk.

További tartalmakért kövesd Facebook-oldalamat. Ha pedig tanácsra van szükséged, csatlakozz Fejlesztés - Te is tudsz segíteni gyermekednek csoporthoz, ahol bátran lehet kérdezni, beszélgetni. 

Email címem: segitsegaszuloknek@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegaszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr8016281132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása