Beszédfejlődés kisgyermekeknél
2020. november 20. írta: K.TakácsOrsi

Beszédfejlődés kisgyermekeknél

Kislány, Wildflowers, Rét, Gyermek

A finommotorika egyik része maga beszéd. Nem véletlen. Ha a nyelv vagy a száj nem megfelelően működik az a beszéden is látszik. A cikk végén írok néhány dolgot, mi okozhat beszédproblémát. addig viszont nézzük meg milyen szakaszai vannak a beszédfejlődésnek.

3 hónapos korra:

A baba felfedezi saját hangját. Ez így elég tág fogalom, hiszen a sikongatástól a különböző hangeffektekig bármi lehetséges. Nincs kőbe vésve milyen hangokat kel tudnia. A lényeg hogy ne csak sírásból és csendből álljon a kommunikáció, hanem más hangokat is adjon mi magából. 

6 hónapos korban:

Kezd kirajzolódni a saját anyanyelvének megfelelő hangadás. Érződik rajta, hogy a környezetében milyen nyelv van előtérben. Másképp "beszél" egy angol és egy magyar baba ebben a korban például.

9 hónaposan:

Elkezdi a hangsúlyokat, betűhangokat próbálgatni. Megfigyelhető, hogy úgy gagyarászik, mint ahogy egy felnőtt beszél. Lejtése és ritmusa van a "beszédének".

1 éves korában:

Minden lényeges dolgot megért a "Kérem szépen!"-től az anya, apa szavakig. Viszont ekkor még csak egy-két szót mond. Általában az anya, apa, baba, mama szavak valamelyike. De még nem feltétlenül tökéletesen kiejtve használja ezeket.

2-3 éves korban:

Szinte robban a szókincse. Naponta hallani tőle új próbálkozásokat. A már megtanult szavakat egyre szebben és tudatosabban használni. Fiúkra jellemző, hogy kicsit lassabban vagy nehezebben indul be, de egy pici késés nem gond, ha mér 2 éves kora előtt már voltak szavai, tehát valamilyen módon kommunikált.

4-5 évesen:

Ilyenkorra kialakul a szép kiejtés. A legnagyobb gondot az r hangzó szokta okozni, emellett még a sz, z, zs, cs betűk lehetnek még hibásak. Ha így alakul érdemes logopédushoz fordulni.

Mi okozhat beszédproblémát?

  • Hallásprobléma 
  • Autizmus 
  • Izomfejlődési problémát 
  • Idegrendszeri fejlődéssel kapcsolatos problémák 
  • Két vagy többnyelvű babáknál is előfordulhat beszédkésés, de hamar utolérik kortársaikat. 

Tanács: Ha 1 évesen egyáltalán nem ad ki hangot, se gagyarászva, sem egy-két szóval érdemes szakemberhez fordulni. Ha 2,5 évesen egyáltalán nem szólal meg, szintén szakembert érdemes felkeresni. Még akkor is ha előtte voltak szavai, kommunikált.

Köszönöm, ha tovább adod ezt a kis összefoglalót.

További tartalmakért kövesd Facebook-oldalamat. Ha pedig tanácsra van szükséged, csatlakozz Fejlesztés - Te is tudsz segíteni gyermekednek csoporthoz, ahol bátran lehet kérdezni, beszélgetni. 

Email címem: segitsegaszuloknek@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegaszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr4616292028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása