Pár dolog az artikulációról
2020. november 21. írta: K.TakácsOrsi

Pár dolog az artikulációról

Zsiráfok, Szórakozás, Vitafórum

A logopédia vagyis a beszéd fejlesztésének egyik alapköve az artikuláció, tehát a helyes hangképzés.

Azért is fontos, hogy mire oviba kerül gyermeked, helyesen képezze a hangokat, mert komoly írási és tanulási problémát okozhat. Érdemes mielőbb kideríteni, mi okozza a hangképzési nehézséget: Esetleg csak rosszul tanulta meg vagy nem hallja a különbséget két hang között.

A beszéd egyik alapja a légzés.

Mutatok is példát mivel tudod segíteni, hogy helyesen ossza be a levegőt hangképzés közben: Ezeket játékos formában is lehet otthon gyakorolni.

  • Számolj 3-ig, ő addig beszívja a levegőt. Egy kicsit bent tartja. Majd 3-ig számolsz és kifújja. Lényege, hogy egyenletes legyen a be- és kilégzés. 
  • Kilégzéskor egy hangot ejtsen: pl sz, s. 
  • Számoljon el pl 3-ig, vagy 5-ig. ameddig tud. Jó kis verseny alakulhat ki közben, ahogy napról napra győzi le saját határait. Igazi önbizalombomba. 
  • Kilégzéskor mondjon gyermeked szavakat, szósorokat, a hét napjait, a hónapok nevét. Természetes gyermeked szintjéhez mérten. 
  • Utolsó lépésként rövid vers, melynek sorai pár szótagból állnak.
    Pl.: “Sár, sár, őszi sár, falu, város, de sivár. Sár, sár, fülig csap, csizma, cipő cuppoghat.” 

Az artikuláció gyakorlására néhány otthoni példa:

  1. Sok beszélgetés. A beszédtanulás elején a lassabb tempó az ideális, hogy gyermeked megfigyelhesse a hangok közötti különbséget. A tv, mesenézés ebben nem fog segíteni gyermekednek. 
  2. Engedd végigmondania, amit szeretne, nem baj ha lassabban mondja. Idővel felgyorsul, csak esélyt kell adni neki. Ha egy szót, hangot nem jól ejt, ne javítsd ki. Próbálj visszakérdezni vagy helyeslően elismételni jól és lassan, érthetően. Pl. Ott egy szisza. Te: Igen, ott egy cica. 
  3. A mondókák és nyelvtörők igazi jó barátaid beszédfejlődés során. 
  4. A beszéd és a nagymozgások között bizonyított összefüggés van. Így hagyd, hogy sokat mozogjon, különösen nagy segítséget tudnak adni az egyensúlyozó mozgások mint például a biciklizés. 
  5. A hintázás és a négy kéz-láb mászás is rendkívül hasznos. Azokat az idegpályákat célozza, melyek a beszédhez is nélkülözhetetlenek. 

Ha további kérdésed van, nyugodtan keress meg! Ha pedig hasznosnak gondolod bejegyzésemet oszd meg ismerőseiddel. Köszönöm.

További tartalmakért kövesd Facebook-oldalamat. Ha pedig tanácsra van szükséged, csatlakozz Fejlesztés - Te is tudsz segíteni gyermekednek csoporthoz, ahol bátran lehet kérdezni, beszélgetni. 

Email címem: segitsegaszuloknek@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegaszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr916293060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása