Hogy melyik folyamat mit segít elsajátítani neki? Azt most leírom neked.
Nézzük, hogyan készül el gyerkőc segítségével pár zsemle. A részletes receptet az alábbi linken találjátok: Hamburger zsemle otthon sütve...
Köszönöm, Bíró Mártának, akit az alábbi Facebook-oldalon értek el: Biromakonyhám
Mi is kell a zsemléhez?
- tej
- élesztő
- liszt
- cukor
- só
- zsiradék
- tejföl
- tojás
Ezek a különböző anyagok meg is ismertetik a szilárd, folyékony, szemcsés kifejezésekkel., tehát bővül a szókincs. Nem utolsó sorban a taktikilis érzékelést is fejlesztik, hiszen egyneművé kell gyúrni a különböző állagú anyagokat.
Az alapanyagok kimérésnél előkerülnek a mértékegységek: lisztet dekában, tejet deciben, a tojást pedig darabra mérjük. Itt közbe jön a számolás, viszonyítás, ahol rájön a gyerkőc, hogy a 10 deka liszt és az 50 deka liszt között bizony különbség van.
A tészta gyúrása erősíti a kart, a kezeket, mely finommotorika alapját képezi, a formázáshoz pedig már grafomotos készség kerül elő.
A tészta alakítása a formafelismerést és formakialakítást teszi lehetővé a gyerkőcnek.
A kelési időt ugye ki kell várni. Múlik az idő, melyet a tészta növekedése jelez. Remekül szembesül a kicsi az idő múlásával. Ugyan ez érvényes a sütési időre is, itt a kis zsemlék színváltozása adja a jelét, az idő előre haladásának.
Miközben elmagyarázod, mit miért kell csinálni, fejlődik az ok-okozat megértésének képessége is. A veszélyekre pedig ha felhívod a figyelmét, lehet legközelebb már ő figyelmeztet téged, hogy vigyázz magadra.
Összességében elmondató, hogy egy részről dolog tanulása tucatnyi mást is tanít a gyerkőcnek. Másrészről az önállóan elvégzett részfeladatok önbizalmat adnak neki, mely az önállóság felé vezető út fontos része.