Süss, süss zsemléket gyereked segítségével!
2021. március 15. írta: K.TakácsOrsi

Süss, süss zsemléket gyereked segítségével!

95243003b16a2d6c4fb51d87bc8916a4.jpg

Hogy melyik folyamat mit segít elsajátítani neki? Azt most leírom neked.

 

Nézzük, hogyan készül el gyerkőc segítségével pár zsemle. A részletes receptet az alábbi linken találjátok: Hamburger zsemle otthon sütve...

Köszönöm, Bíró Mártának, akit az alábbi Facebook-oldalon értek el: Biromakonyhám

Mi is kell a zsemléhez?

  • tej
  • élesztő
  • liszt
  • cukor
  • zsiradék
  • tejföl
  • tojás

Ezek a különböző anyagok meg is ismertetik a szilárd, folyékony, szemcsés kifejezésekkel., tehát bővül a szókincs. Nem utolsó sorban a taktikilis érzékelést is fejlesztik, hiszen egyneművé kell gyúrni a különböző állagú anyagokat.

Az alapanyagok kimérésnél előkerülnek a mértékegységek: lisztet dekában, tejet deciben, a tojást pedig darabra mérjük. Itt közbe jön a számolás, viszonyítás, ahol rájön a gyerkőc, hogy a 10 deka liszt és az 50 deka liszt között bizony különbség van.

A tészta gyúrása erősíti a kart, a kezeket, mely finommotorika alapját képezi, a formázáshoz pedig már grafomotos készség kerül elő.

A tészta alakítása a formafelismerést és formakialakítást teszi lehetővé a gyerkőcnek.

A kelési időt ugye ki kell várni. Múlik az idő, melyet a tészta növekedése jelez. Remekül szembesül a kicsi az idő múlásával. Ugyan ez érvényes a sütési időre is, itt a kis zsemlék színváltozása adja a jelét, az idő előre haladásának.

Miközben elmagyarázod, mit miért kell csinálni, fejlődik az ok-okozat megértésének képessége is. A veszélyekre pedig ha felhívod a figyelmét, lehet legközelebb már ő figyelmeztet téged, hogy vigyázz magadra.

Összességében elmondató, hogy egy részről dolog tanulása tucatnyi mást is tanít a gyerkőcnek. Másrészről az önállóan elvégzett részfeladatok önbizalmat adnak neki, mely az önállóság felé vezető út fontos része.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegaszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr7016460834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Biromakönyvem · https://biromakonyvem.hu/ 2021.03.15. 07:27:20

Köszönöm a cikket, valamint azt, hogy egy sütési folyamat otthon ennyi segítséget adhat a családnak, szülőnek, gyermeknek.
Életemből sokszor hiányzott, amikor gyermek voltam. Ezért a konyha blogomon kívül megírtam Életem leckéi könyvem is. Itt a szívszorító gyermekkorról és abból kilépve a felnőtt életem felépítésével járó nehézségekről és boldoggá válásról írtam meg igaz történetem. Kapaszkodót kapnak az olvasóim a könyvemből. Itt olvashatsz rólam:
biromakonyvem.hu/
süti beállítások módosítása