A gyerekek és az idő
2020. november 24. írta: K.TakácsOrsi

A gyerekek és az idő

Idő, Időmenedzsment, Stopwatch, Üzleti

A gyereked talán az idővel állnak a legjobban hadilábon. Nem igazán érti az idő múlását és követni sem nagyon tudja. Ezért is van, hosszú várakozásnál folyton azt kérdezgeti "Mikor megyünk végre?", "Mikor érünk oda? stb.

Nézzük, hogyan alakul az időbeli tájékozódás életkoronként:

1-2 éves korban:
Ebben az időszakban lényegében a szükségletek révén éli meg az időt. Evés, alvás, pelenkázás, esti fürdetés adja a nap ritmusát. Ez a ritmus ad gyermekednek egy fajta biztonság érzetet, mely ha kicsit felborul akkor jön a nyűgösség, sírdogálás.

2-4 éves korban:
Ekkor megjelenik gyermekednél a reggel, az este fogalma. Érti, hogy nappal világos van, éjszaka sötét. Ebben az életkorban már kezdi érteni, hogy van, ami sokáig tart és van, ami rövidebb ideg. "Máris indulunk?", "Mikor megyünk már?" kérdések röpködnek.

4 éves kor fölött elkezd emlékezni, de még elég kusza, hiszen nehezen tudja megragadni magát az időt. Fontos, hogy sokat beszélgess gyermekedről a napi dolgokról, hogy melyik napszakban mit szoktatok csinálni. Reggel, felkeltek, délben ebédeltek, este lefeküdtök aludni, stb.

Mire iskolába kerül, tisztában van a napok, évszakok sorrendjével. Valamint megismerkedik a hónapokkal. Hasznos tud lenni ilyenkor már egy naptár, ahol látszanak az évszakok és a hozzájuk tartozó hónapok, ünnepek, születésnapok dátuma is.

Mihez kell sz időbeli tájékozódás:

  • gondolkodás, 
  • logikai- és matematikai képességek elsajátítása, 
  • nyelvtan és helyesírás: pl rövid vagy hosszú magánhangzó, mássalhangzó közötti különbség felismerése. 

Most pedig nézzük meg, mivel tudod segíteni gyermeked időbeli tájékozódásának fejlődését.

  1. Történetek, események összeállítása képekből 
  2. Napszakok, napirend elmesélése 
  3. Mondókák segítségével könnyen megtanulhatja a napokat, hónapokat, évszakokat. 
  4. Mozgással is gyorsan elsajátíthatja az idő múlását 
  5. Napirend kártyák, naptárak használata 
  6. Napló készítése 
  7. Születésnapok tanulása, azok elhelyezése az évszakokban 
  8. Ismertesd meg az órával 

Látható, hogy semmi extrára nincs szükséged. :) Csak beszélgessetek róla, mutasd meg, amit te is naponta használsz: naptár, napló, óra, stb.

További tartalmakért kövesd Facebook-oldalamat. Ha pedig tanácsra van szükséged, csatlakozz Fejlesztés - Te is tudsz segíteni gyermekednek csoporthoz, ahol bátran lehet kérdezni, beszélgetni. 

Email címem: segitsegaszuloknek@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegaszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr7416297478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása