Auditív figyelem
2020. november 30. írta: K.TakácsOrsi

Auditív figyelem

Hallott dolgokra koncentrálni

Doe, Hirsch, Női, Fül Szúrás, Fülek

Az olvasáshoz kell a jó vizuális (látás) és auditív (hallási) figyelem és emlékezet. A két fajta figyelem kell ahhoz, hogy megjegyezze, melyik betűköz melyik hang társul.

Ez a fajta figyelem és emlékezet is több részből tevődik össze.

Megmutatom, mik ezek:

Alakállandóság: Lényegében azt jelenti, hogy egy hang mindig ugyanazt jelenti. Például az autó dudálása, vagy egy másik ember hangja mindig azonos. Ez alapján ismeri fel a gyermeked, hogy ki szól hozzá anélkül, hogy ránézne.

Differenciálás: Ez két hang közötti különbség vagy épp azonosság felismerésének képessége. Pl.: kor-por, zúg-búg, stb.

Irányok: Csupán a hangból tudja gyermeked, merre figyeljen, merről várja az autót vagy épp téged.

Figura-háttér: Több egyidejű hanghatásból ki tudja választani gyermeked, melyik vonatkozik rá és melyiket kell figyelmen kívül hagynia. Pl: Zajos iskolai udvaron, meghallja amint a tanító néni az ő nevét, osztályát mondja és odamegy.

Téri helyzet: A hangból meg tudja ítélni, merre keresse az adott tárgyat. Pl. ha leesik a váza, akkor a padlóra néz, nem pedig a plafonra.

Transzformálás: Amikor a hangokat leírja, lerajzolja gyermeked. Tehát képekben jeleníti meg a hangokat.

Szerialitás: Hangok sorrendjének megállapítsa, azonosítása és végül mondatba foglalása. A becsapódó autó hangját követi egy leeső tárgy hangja, majd ahogy valaki felveszi és felnyög. Ezt a folyamatot ő maga foglalja mondatba, rövid történetbe, pusztán a hangok alapján.

Látható milyen apró részletekből tevődik össze ez a képesség. És ha csak az egyik rész nem jól funkcionál, borul az egész. Minden részlete fontos és ugyanolyan hangsúlyt kell rá fordítani.

Hoztam pár példát, amivel segíteni tudod a fejlődését.

  • "A" pontból kell "B" pontba eljutni. Akkor léphet gyermeked, ha a megbeszélt szót hallja. Ha ront, egy lépést vissza kell lépnie. Lehet akár szavakat sorolni vagy egy mesét felolvasni, amiben figyelnie kell a megbeszélt szót. 
  • Te vagy valamilyen felvétel segítségével mutass be állathangokat. Gyermekednek kell kitalálnia, melyik állatot utánzod. 
  • Emlékezetet fejleszthetjük különböző szósorokkal. Pl. Te: Elmentem venni epret. Gyermeked: Elmentem venni, epret, meggyet. Majd folytatjuk a sort. Minden csoportosítható szó tökéletes. Gyümölcs, zöldség, élelmiszer, tárgy stb. 
  • Hasonló játszható még például a foglalkozásokkal, lánynevekkel, fiúnevekkel. Az alapmondatot bátran megváltoztathatod. 

Remélem tudtam segíteni a bejegyzésemmel. Oszd meg, ha hasznosnak találtad!

További tartalmakért kövesd Facebook-oldalamat. Ha pedig tanácsra van szükséged, csatlakozz Fejlesztés - Te is tudsz segíteni gyermekednek csoporthoz, ahol bátran lehet kérdezni, beszélgetni. 

Email címem: segitsegaszuloknek@gmail.com

És hogy még hol olvashattok szülői témákban?

Miadéle-oldal

Megálló, ahol megpihenhetsz-csoport

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegaszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr8216307572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása