Hogy figyel a szemével?
2020. november 04. írta: K.TakácsOrsi

Hogy figyel a szemével?

Vizuális figyelem

eye-4997724_1920.png

Óvodában a gyermekek önkéntelenül jegyeznek meg dolgokat, melyek általában mozdulatok és cselekvések. Tehát, amikor már tudatosan jegyeznek meg képeket, szavakat a mozdulatok mellett, az már az iskolaérettség egyik jele. mivel tanulmányaik során rengeteg szöveget kell megtanulniuk, mely a vizuális emlékezetre alapszik, fontos, hogy felkészítsük erre a gyermekeket. A vizuális figyelem, emlékezet alapja az írásnak és olvasásnak.

Legegyszerűbb formája a vizuális észlelés- és figyelem fejlesztésének, ha a mindennapokban indultok ki.

Figyeljétek meg, amint a természetben jártok a növényeket, bogarakat. Hogy néznek ki, milyen színek, milyen részük van. Amikor hazaértek beszélgessetek erről. Kiegészítheted a megfigyeléseket azzal, hogy rajzoltok, hajtogattok, színeztek a témával kapcsolatban. Vagy lehet találni mondókákat, zenéket is. Hallgassátok, táncoljatok rá. Mozogva tanulnak a gyerekek a legtöbbet és a leggyorsabban.

Állítsátok a figyelem középpontjába például a játékokat. Rakjátok őket sorba és kezdj el kérdezni. Melyik piros? Melyik kerek? stb. Neki pedig meg kell az összeset találnia. Nehezítésnek pedig olyan kérdéseket tegyél fel, melyekben arra vagy kíváncsi, melyiknek nincs… vagy melyik nem…

A mindennapokban sok minden változik. Próbálja elmondani, hogy mi. Kérdésekkel segíthetsz neki. Például: Mit tettél el az asztalról, amikor rendet raktál?

Az utánozás is remek figyelemfejlesztő technika. A vizuális figyelemnél a látott dolgokra kell összpontosítani. Ilyen elfoglaltság lehet pl: rajzolás, mozgás, építő játékok. Ahol valamit, amit lát le kell másolni, utánoznia. Mozdulatsor, betűsor írása, egy legótorony megépítése. Nehezítésképp, hogy az memória is fejlődjön, utánozza le emlékezetből a látottakat.

Ha a szobában körbenézel, kezdj el mesélni egy tárgyról, amit neki kell megtalálnia. Minél kevesebb információból találja meg az adott tárgyat, annál ügyesebb.

És ezen elfoglaltságok mind a hétköznapokban is előfordulnak. Tehát nem kell semmi extrára gondolni, csak használd ki, amit otthon találsz.

Ha hasznosnak találtad a cikkemet, kérlek oszd meg!

Ha további kérdéseid vannak gyerek és Lájkold a Facebook-oldalamat vagy lépj be Facebook-csoportomba, ahol bátran lehet kérdezni, beszélgetni és még közben hasznos kis 1perces játékokat is megosztok.

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegaszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr116273726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása