Gyorsan tanul, hamar felejt
2021. január 11. írta: K.TakácsOrsi

Gyorsan tanul, hamar felejt

Emlékezet óvodás korban

elephant-3060526_1920.jpg

Az emlékezet és a figyelem szoros kapcsolatban állnak egymással. Hasonlóan fejlődnek és ugyanolyan fontosak az iskolai tanulásban.

 

Ha nem tud kitartóan megfelelő ideig figyelni gyermeked vagy nem képes jól megjegyezni egy feladat lépéseit, akkor gondjai lesznek az iskolában.

Eleinte tudatosan figyelni is csak pár percet képes egy 2-3 éves gyermek, majd idővel egyre többet tud koncentrálni. Így van ez a memóriával.

Biztos te is érezted már úgy, hogy hiába magyaráztál (tépted a szádat) milliószor, mintha nem is emlékezne a 2 év körüli gyermeked arra, amit ezerszer mondtál már el. Ez abból ered, hogy kb. 3 éves koráig a hosszú távú memóriája még nem aktív. Még csak rövid ideig képes megjegyezni, hogy mi történik vele, mit mondtál neki pl. az óvatosságról

3 éves kor környékén kezd beindulni igazán a hosszú távú memória, de ekkor még csak azt képes megjegyezni hosszabb ideig, amihez erős érzelmek, tapasztalatok kötik. Ekkor még vidámsággal, szórakoztatva „tanulja meg” a rövid pár szavas kifejezéseket. A jó vagy épp rossz élményre emlékszik vissza egy-egy eseménnyel kapcsolatban.

Majd úgy 5 éves korban bekövetkezik egy hatalmas ugrás. Már nem csak önkéntelenül, érzelmi alapon emlékszik vissza eseményekre, dolgokra, hanem akarattal „jegyzi meg” azokat, például verseket, mondókákat, állatkerti sétákat. Elérkezik az „üljünk le és tanuljunk valamit”. Persze nem úgy kell ezt elképzelni, hogy gyermeked leül az asztalhoz. De már ő is akar emlékezni a versekre, van belső motivációja és el kezdi mesélni a napjait, mi történt vele. Nem kell már annyit faggatni. És már nem csak egy-két napra szól az emlékezés, hanem hetek múlva is felidézi, mi történt vele a vidámparkban, milyen verset tanult Anyák-napjára.

Ebben a két szakaszban nagyon fontos a beszélgetés, hogy rendszeresen visszakérdezzünk az eseményekre, mesékre, érzelmeire. Ezáltal segítünk neki felidézni mi történt, hogyan történt, valamint önbizalma is nő, amikor jól emlékszik vissza egy-egy mondókára vagy ovis ünnepségre.

2 további tipp, melyek segítik a memória fejlődését:

 

  • A hagyományos memória játék kiválóan alkalmas erre a feladatra. De nem mindegy, hogyan teszed gyermeked elé. 2 vagy 3 kártya legyen egy sorban és oszlopban is, mivel ebben a korban leginkább 3 dolgot tudnak megjegyezni egyszerre. Így egy sorban 3-nál több kártya kezdetben ne legyen. Idővel lehet növelni a kártyák számát. (Gyorsan bele fog jönni a játékba.)

  • Mi hiányzik? Vegyünk elő egy lapot, rajzoljunk például egy házat, mellé ugyanezt a házat változtatással. Gyermeked figyelje meg az első házat, majd takarjuk le. A másik (hiányos) házon keresse meg a hiányzó vagy pluszba rajzolt elemet.

Remélem segítség volt ez a kis összefoglaló.

Ne felejtsd: Minden mindennel összefügg. A sok beszélgetés (beszéltetés) nem csak a szókincsét bővíti, hanem a memóriáját is.

Megköszönöm, ha megosztod a cikkemet ismerőseimmel. És ha kérdésed lenne azt is nyugodtan felteheted.

Ahol hallhattok még rólam:

Facebook-oldal

Facebook-csoport

Miadéle

Megálló, ahol megpihenhetsz

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegaszuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr4316378554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása